KAJIAN PENYELIDIKAN


Biasanya kajian penyelidikan mempunyai 5 bab. Tetapi terdapat juga gaya penyelidikan yang membenarkan kajian ditulis sampai 6 atau 7 bab.

Bab 1 – Pengenalan

Bab 2 – Sorotan Literatur

Bab 3 – Metodologi Kajian

Bab 4 – Hasil Kajian & Perbincangan

Bab 5 – Kesimpulan dan Rumusan

16 thoughts on “KAJIAN PENYELIDIKAN

  1. rosma212 says:

    Untuk dapatkan saiz sampel, boleh rujuk beberapa beberapa jadual saiz sampel seperti krejcie & morgan (1970) – saiz sampelnya 148. Cohen et al. (2007) membincangkan dengan lebih detail – cthnya, jika kita pilih confidence level 95%, confidence interval 5%, saiz sampelnya 151. Harap membantu🙂

  2. Nur mariam says:

    Assalamualaikum Puan…..

    tajuk penyelidikan saya adalah mengenai Minat membaca mendorong amalan nilai-nilai murni dalam kalangan pelajar Fakulti Pengajian Pendidikan.

    Pada pandangan puan apakah jenis penyelidikan saya? adakah kajian yang saya jalankan berdasarkan tajuk tersebut adalah jenis penyelidikan Kuantitatif atau Korelasi?

    Saya mahu menjalankan kajian jenis Kuantitatif tapi saya keliru melihat tajuk ini seperti jenis Korelasi pun ada. Saya tak berapa paham sangat yang jenis kajian Korelasi ni.

    Minta pandangan dari Puan…Sekian Terima Kasih🙂

  3. rosma212 says:

    Wassalam Mariam, saya rasa tak de masalah dengan tajuk tersebut…boleh jelaskan dalam metode kajian dan cara analisis data. Tapi mmg nampak mcm kajian kuantitatif jenis kajian korelasi krn kita boleh kenal pasti perkaitan di antara tahap minat membaca dengan amalan nilai murni. Dgn kata lain, hipotesis yg boleh kita keluarkan – semakin tinggi minat membaca dalam kalangan pelajar Fakulti Pengajian Pendidikan, semakin tinggi amalan nilai-nilai murni atau sebaliknya bergantung kpd literature yg awak baca.

  4. razali says:

    Salam puan, saya membuat kajian kuantitatif dalam bidang supply chain management. target group saya adalah kontraktor, consultant/supplier dan agensi kerajaan. cuma saya tak dapat populasi yang tepat bagi target group. Bagaimana saya nak tentuka populasi saya?

  5. yen says:

    Dear dr, blog ni baru diperkenalkan oleh seorang kawan saya yang belajar di UKM. Blog ni memang bagus sebab boleh membantu orang-orang yang belajar membuat penyelidikan separti saya ni memang baru dalam dunia penyelidikan. Sini saya ingin bertanya tentang “type of sampling”. Bgmana kalau hanya diberi kebenaran utk masuk 2 buah institusi sahaja out of 17 institusi yang ada? Jadi, satu utk kajian rintis dan satu lagi utk main study. Saya sebenarnya perlukan byk institusi tapi cuma benarkan dua je. Macam mana nak tulis dalam methodologi (type of sampling)?

  6. nor erni says:

    puan.sya telah mjlnkan kajian ke ats penerimaan pengguna terhdap serunding seafood.apakah kaedah literature yg sesuai

  7. suhadi sidik says:

    Assalamualaikum dr. Apa yang dimaksudkan dengan rangabentuk kajian denagn teorithical framework dalam kajian kes.?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s