About


Seorang hamba & khalifah Allah yang sentiasa menyokong perjuangan dakwah!

Mengajar di Fakulti Pengajian Islam, Jabatan Pengajian Dakwah dan Kepimpinan UKM

Selagi nafas masih diteruskan, selagi itulah jiwa dan usaha dakwah tidak akan terpadam. Ameen. Moga dipermudahkan segalanya.

41 thoughts on “About

  1. Wassalam, ya ni blog saya khusus utk membincangkan mengenai methods n stats. satu lagi blog saya ummuaisyah_ummuaisyah.blogspot.com
    jenguk2 la selalu ya terima kasih 🙂

    Like

  2. Fakulti Islam tapi ajar statistik?, subjek yg bermasalah untuk saya harap blog ini dapat membantu. Bole x ajar SPSS

    Like

  3. Terima kasih Anip krn berminat dgn blog ni. Buat masa sekarang saya tidak mengajar statistik. Tapi saya sangat berminat dengan statistik dan metodologi kajian so hanya sekadar berkongsi ilmu yang ada. InsyaAllah jika diberi ruang dan masa tiada masalah utk mengajar ttg SPSS. Just tanya apa yg tidak faham InsyaAllah saya akan cuba menjawab, jika tak dpt saya akan rujuk kepada mereka yang lebih pakar. Terima kasih 🙂

    Like

  4. Saya respek dengan uzth, boleh kongsi ilmu stat. Saya dah lama tak tengok benda ni. Tapi bila nak brush up utk PhD, saya terbuka blog ni, boleh la refresh balik. Saya ingin menjadi ilmuan psikometrik. Saya bercadang untuk integrasikan CCT ni dengan IRT untuk pembinaan instrumen saya. Moga usaha utzh mendapat berkat dan mardhatillah. Jazakallah.

    Like

  5. Helmi, seingat akak yg paling sesuai multiple regression je tak tau la ada analisis lain yg kita boleh guna…nanti akak cuba cari and get back to you 🙂 Kalau partial corr, kita mmg boleh guna byk IV tapi kita perlu ada covariate variable.

    Like

  6. Assalamualaikum…blh x mintk pandangan ttg ini…x brape taw nak huraikan.

    Like

  7. Wassalam, Terima kasih krn bertanya…output statistik trsebut ialah ttg ujian korelasi dua pemboleh ubah. Cara nak bacanya tgk nilai r. cth di antara pemboleh ubah penyertaan politik dan penggunaan laman sosial, nilai r ialah 0.888 dan sig. 0.000 maksudnya nilai hubungan atau perkaitan di antara kedua trsebut ialah positif signifikan krn kurang drp level of confidence 0.05. kekuatan hubungan di antara keduanya ialah tinggi dan positif iaitu 0.88. Ini bermakna penyertaan politik mempunyai kaitan dengan penggunaan laman sosial. Dgn kata lain, semakin tinggi penyertaan politik semakin tinggi tahap penggunaan laman sosial dlm kalangan responden. Harap membantu

    Like

  8. berminat dengan blog ni..saya masih kekaburan dengan penentuan size sample bagi rekabentuk mixthmethod. berapa kah agaknya size sample yg diperlukan ya? Harap ada maklum balas dari perkongsian ilmu dalam blog ini. Terima kasih.

    Like

  9. salam . nak tanya… ada tak apa apa prosedur apabila kita nak gunakan soal selidik yg telah masyhur di barat contohnya? soal selidik itu telah dibuktikan kesahan dan kebolehpercayaan secara meluas. apabila nak guna di dlm konteks malaysia umpamanya, perlukan lagi kita cari kesahan dan kebolehpercayaaan ?

    Like

  10. Assalamualaikum. Terima kasih atas perkongsian ilmu. Sangat bermanfaat dan membantu. Semoga usaha Dr diberkati Allah dan diberi ganjaran syurga. 🙂

    Like

  11. Kalau nak guna instrumen yang dah establish, bergantung kepada kita sendiri. Pendapat saya tak de masalah nak test lagi skali – dalam konteks responden di Malaysia mungkin berbeza.

    Like

  12. Bagi kajian mixed methods, perlu pecahkan kepada dua kajian – kuantitatif dan kualitatif terlebih dahulu. Jadi, kita guna dua prosedur persampelan yang berbeza.

    Like

  13. Assalamualaikum . Bila lagi ada kursus AMOS dan bagaimana saya nak dapatakan software tersebut, mohon bantuan sebab saya sedang belajar dan dikehendaki menggunakan AMOS. Mohon bantun

    Like

  14. Assalamualaikum. Saya memerlukan software AMOS bagaimana boleh saya dapatkan software tersebut, saya mohon bantuan kalau beli di mana dan berapa harganya. Harap dapat bantu saya.Sekian Terima Kasih

    Like

  15. Assalamualaikum. Kepada rakan-rakan yang sedang belajar saya mohon bantuan dan kalau cara untuk dapatkan bahan tentang standard profesionaisme. Terima kasih

    Like

  16. Wassalam En. Halim, samada beli terus dengan IBM, which is sangat mahal dlm 3 ribu lebih, atau saya cadangkan join workshop MPWS akan dapat drp instructor yg terlibat.

    Like

  17. Assalamualaikum kak rosma..saya nak bertanya sedikit berkaitan populasi kajian saya ada masalah sedikit..

    Populasi kajian saya hanya 50 org, kajian saya berbentuk eksperimental..
    jadi sempel kajian sya sangat kecil N = >30 responden..klu nak buat kajian sebenar memang cukup, tetapi untuk rintis tidak cukup responden…

    bolehkah saya teruskan kajian ini?..atau saya kena tukar method yang lain? mohon penjelasan kak rosma..

    Like

  18. Assalam puan..saya nak tau apakah sample teknik bg yg menggunakan semua jumlah population tp bwh 100? apakah respondent bwh seratus tidak boleh run correlation test dan regression test..habis tu apa yg bole saya gunaka..maaf saya konfius..masih baru

    Like

  19. assalamualaikum puan, saya sangat perlukan bantuan dan panduan untuk menganalisis data.Bolehkah puan bantu saya?
    jika puan sudi,boleh respon sy d email :nurshafininordin@yahoo.com.my
    terima kasih.

    Like

  20. Assalamualaikum Dr,

    Alhamdulilah syukur terjumpa blog ini..Terima kasih banyak atas usha Dr ini.
    Dr, saya ingin bertanya, sekiranya ujian normaliti didapati taburan data tak normal, terutama test KS & shapiro (sig) begitu juga Q-Q normal plot skewness..dan saya telah jalankan rawatan ke atas data..beberapa treatment ..namun dapatan ujian normaliti masih taburan tak normal…saya tentunya tak boleh proceed kepada analisis statistik yang akan digunakan (multiple regression). Apa yang saya perlu lakukan Dr?
    Didahului dengan ucapan terima kasih

    Like

  21. Assalamualaikum Puan Ros, saya ada ingin bertanya tentang persampelan ke atas peta.boleh saya merujuk puan ros untuk membuatnya?

    Like

  22. Assalamu’alaikum
    Saya cari perbezaan Kerangka Teori dan Konsep, jumpa blog Ustazah Rosmawati ni
    Mohon izin baca & ambik penulisan Ustazah berkaitan kerangka teori & konsep ni
    Jazakillahi khairan kathira

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s