Baru selesai analisis data kuantitatif

Image

Lama tidak mencoret entri terkini dek kerana kekangan masa yang terlalu menghambat….baru selesai menganalisis data kuantitatif, tengah berjuang lagi untuk menyiapkan analisis data kualitatif pulak. Pendek kata selagi tesis ni tak siap, nampaknya hidup sentiasa penuh dengan cabaran. Bila dah siap mungkin lain pulak cabarannya. 

Dalam proses penganalisaan data kuantitatif, ada beberapa perkara yang boleh dikongsi bersama; of course yang pertama kita perlu faham dan jelas macam mana nak interprete output SPSS dan menterjemahkannya dalam bahasa yang mudah kita fahami. Dan yang kedua jika kita dah stuck sangat, blur dengan output yang kita tak faham, jangan mudah putus asa. Kena cari orang lain yang lebih pakar, bertanya sehingga kita menemukan jalan penyelesaiannya dan merungkai setiap permasalahan. Malu bertanya sesat jalan. Terima kasih banyak-banyak pada Dr. Jusang, UPM kerana telah merungkai permasalahan saya berkenaan dengan analisis MANCOVA.

Dan akhirnya siap jugak analisis multivariat; korelasi spara, regresi pelbagai, MANOVA dan MANCOVA yang telah ditulis dengan lengkap dalam bab 4. Yang tinggal sekarang analisis kandungan kualitatif pulak yang masih dianalisis dengan tekunnya. Moga dipermudahkan segalanya🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s